Krakelingenstoet herdenkt 950 jaar stadskeure

890dwlok5w8krakelingenstoet herdenkt 950 jaar stadskeure.JPG

Op zondag 25 februari viert Geraardsbergen het dubbelfeest Krakelingen en Tonnekensbrand. Vanaf 15 uur trekt de historische stoet met meer dan 1000 deelnemers door het stadscentrum. Het Tonnekensbrand op de Oudenberg vormt het laaiende orgelpunt en verwelkomt de nakende lente. Dit jaar is het ook 950 jaar geleden dat Geraardsbergen als eerste Vlaamse stad een stadskeure kreeg. Het thema voor de Krakelingenstoet was door de leden van het Krakelingencomité dan ook snel gekozen.

Geraardsbergen lag midden in een gebied dat voortdurend het strijdtoneel was van gekibbel tussen de heersers van de graafschappen Vlaanderen en Henegouwen en het hertogdom Brabant. Om dit gebied, geteisterd door oorlogen, aantrekkelijker te maken, verleende graaf Boudewijn VI in 1068 aan de inwoners van Geraardsbergen rechten die destijds allesbehalve evident waren.

De Krakelingenstoet gaat niet alleen in op de historische context van de stadskeure maar schetst ook een beeld van de manier waarop Geraardsbergen de voorbije 950 jaar is omgegaan met vrijheid en onvrijheid. Onze geschiedenis is één groot spanningsveld tussen verschillende overheersers en de drang van burgers om de grenzen van hun vrijheid te verleggen. Ook de dag van vandaag is dat thema brandend actueel. De speciale feesteditie zal bijgewoond worden door Hunne Majesteiten Koning Filip en Koningin Mathilde.

Benieuwd op welke manier het Krakelingencomité 950 jaar stadskeure in de praktijk brengt? Kom dan zeker op zondag 25 februari 2018 naar Geraardsbergen. Zak tijdig af naar het stadscentrum, de brochures worden uitgedeeld vanaf 14 uur. Bij de eerste 1000 brochures krijg je een gratis pin. De stoet start om 15 uur. Om 17.00u is er dan de krakelingenworp en afgesloten wordt met Tonnelensbrand om 19.30. In de verschillende deelgemeenten wordt dan om 20.00 als antwoordvuur op Tonnekesbrand , Walmkebrand gehouden.

animgif_25jaar_Rotaryclub