Samen voor een mooi en veilig feestweekend!

_DSC3638

Dit weekend is het weer zover: feest! Komende zondag vieren we Krakelingen en Tonnekensbrand met de prachtige historische stoet, de Krakelingenworp, de Walmkensbranden in onze deelgemeenten én de Tonnekensbrand op de Oudenberg als laaiend orgelpunt.

Ook burgemeester Guido De Padt kijkt ernaar uit: “Een prachtig eeuwenoud dubbelfeest, dat zelfs onze koning en koningin dit jaar niet willen missen en waarvoor zij present tekenen!”

Ook wielertoeristen komen dit weekend aan hun trekken, met maar liefst 2 passages voor onze stad: Omloop het Nieuwsblad op zaterdag en Kuurne Brussel Kuurne op zondag.

Vele activiteiten vragen uiteraard om extra verkeers- en veiligheidsmaatregelen. Al jarenlang hanteren alle veiligheidsdiensten en partners samen een sterk basismodel voor de talrijke grote evenementen binnen onze stad op basis van de diverse in te schatten risico’s eigen aan elk evenement. Een model van planning, uitvoering en dagelijkse bijsturing met alle partners, dat ondertussen zijn efficiëntie bewees en ook dit jaar de kern vormt van alle maatregelen.

Inzake bescherming is het zo dat de lokale politie Geraardsbergen/Lierde het ganse weekend sterk aanwezig zal zijn en daadkrachtig zal reageren op elk incident. Verhoogde waakzaamheid, controles van personen en voertuigen en specifieke verkeersmaatregelen in functie van een veilig verloop van de Krakelingenstoet (binnenstad is parkeer- en verkeersvrij) zijn een aantal standaardmaatregelen die de politie hanteert. “Wij vragen aan de feestvierders begrip en medewerking voor de controles. Rugzakken zijn niet verboden maar worden geweerd! Weet dus dat er zeker een mogelijkheid is dat je één of meerdere keren zal gecontroleerd worden indien je toch met een rugzak rondloopt. Breng daarom zo weinig als mogelijk rugzakken, reistassen enz… mee en laat deze zeker niet onbeheerd achter” adviseert korpschef Jurgen De Landsheer.

Burgemeester De Padt kondigt ook een nieuwigheid aan: “Tijdens deze editie van Krakelingen zal de politie ook werken met het zogenaamde ‘turtle-systeem’ in bepaalde straten die rechtstreeks toegang geven tot de feestzone.”

De stalen ‘turtles’, die zijn voorzien van sterke pinnen, hangen aan elkaar met drie kettingen en worden telkens open gespreid op de rijbaan. Op die manier wordt het onmogelijk om de feestzone in te rijden.  Elke ‘turtle’ zal worden voorzien van signalisatie én een  begeleider.

Burgemeester Guido de Padt benadrukt ook het belang van preventie en burgerparticipatie. “Wij roepen iedereen op om waakzaam te zijn en onmiddellijk verdachte personen, voertuigen of handelingen te melden.”

Andere preventieve middelen, zoals de camerabewaking, ondersteunen het globale veiligheidsconcept.

“Laten we er samen een mooi en veilig feestweekend van maken!”, besluit de burgemeester.

Vragen over gewijzigde verkeerssituaties of omleidingen?

https://www.geraardsbergen.be/tijdelijke-wijziging-van-de-verkeerssituatie of per mail mobiliteit@geraardsbergen.be