Jongeren ontdekken hun talenten in het Beroependorp

890dwkijk2 Kongeren ontdekken hun talenten in het Beroependorp

Alle jongeren uit het 5de en 6de leerjaar uit Geraardsbergen, in totaal 771 leerlingen uit 20 scholen inclusief buitengewoon onderwijs, namen deel aan het beroependorp dat in samenwerking met de stad Geraardsbergen, Het Beroepenhuis vzw, de CLB’s en de Giesbaargse Jeugd dat werd opgebouwd in JC De Spiraal.

In de 3de graad van het basisonderwijs denken jongeren en hun ouders na over wat te doen in het secundair onderwijs. Dit proces bestaat uit jezelf goed leren kennen, je talenten en interesses in kaart brengen, informatie verzamelen en uiteindelijk kiezen. Een goede studiekeuze zorgt ervoor dat jongeren zich goed voelen in hun vel. Om dit proces te ondersteunen ging voor de tweede keer een beroependorp door in JC De Spiraal. De eerste editie vond plaats in maart van 2016.

Gedurende een halve dag namen de jongeren deel aan 12 workshops waarbij ze telkens even in de huid kropen van een beroepsbeoefenaar. De jongeren legden tegels waterpas, ontwierpen een cocktail, beveiligden een lading in een truck, verzorgden patiënten en nog veel meer. Zo testen ze bij zichzelf talenten die vaak nodig zijn bij deze beroepen. Nieuw bij deze editie was dat de activiteiten grotendeels begeleid worden door jongeren uit de 3de graad van het secundair onderwijs van 3 verschillende scholen uit Geraardsbergen.

In een andere zaal namen de jongeren deel aan een gloednieuw talentenspel. Het spel werd opgebouwd rond de 8 soorten van knap zijn volgens meervoudige intelligentie. Dankzij 8 uitdagende en leuke activiteiten, soms in team en soms individueel, leerden ze om hun eigen talenten in kaart te brengen en hoe ze daarmee rekening kunnen houden bij hun keuze in het secundair onderwijs.

Op woensdagnamiddag en -avond stond de CLB’s klaar om te midden van de workshopmaterialen een netoverstijgend verhaal te brengen naar de ouders van de leerlingen uit het 6de leerjaar. Zo kregen zij ook tips over hoe ze hun kind het beste begeleiden in het studiekeuzeproces en weten ze welke onderwijsmogelijkheden er in de regio zijn.

Het geheel werd educatief omkaderd in de klas met lesmaterialen van de verschillende CLB’s en van Het Beroepenhuis vzw.

Later in het traject, op zaterdag 19 mei 2018, kunnen de jongeren in hun vrije tijd deelnemen aan de Talentenjacht dat op poten wordt gezet door de Giesbaargse Jeugd. Hierbij gaan de jongeren op bezoek bij de ondernemers, bedrijven en organisaties van Geraardsbergen.

Het hele traject zorgt ervoor dat zowel de jongeren als hun ouders begeleid worden bij elke stap van het studiekeuzeproces.

domo nieuw