Huge Museum opent zijn deuren en brengt duizend jaar geschiedenis opnieuw tot leven

DSC_2156.JPG

In Huge, het nieuwe Museum Hunnegem-Geraardsbergen, brengen schilderijen, oorkonden, kaarten, muurschilderingen en 160 foto’s duizend jaar geschiedenis opnieuw tot leven. Met tal van originele beelden op groot formaat toont het museum een geheel nieuwe kijk op dat verleden en heden.

Het museum bevind zich op de plaats waar Geraardsbergen ontstaan is. Boudewijn VI, de graaf van Vlaanderen, koopt in 1068 het domein Hunnegem om daar de nieuwe stad te bouwen. Op die plaats bevindt zich al een Romaanse kerk en een bloeiend bedevaartsoord dat teruggaat tot de prehistorie. Na de godsdienstoorlog wordt in 1624 naast de kerk een priorij van de zusters Benedictinessen gebouwd. Die wordt tijdens de Franse Revolutie verkocht, maar in 1816 vindt de heroprichting plaats. In de tweede helft van de 19de eeuw breekt een bloeiperiode aan. In 1914 zijn er 47 zusters. Maar vanaf de jaren 1960 is de teruggang onomkeerbaar. Nadat de zusters in 2008 de priorij verlaten, herrijst Hunnegem voor een tweede keer uit haar as. David Larmuseau is zorgt er voor dat de site  een eigentijds socio-cultureel centrum wordt.

Het museum belicht echter ook het pensionaat en kloosterleven. In Hunnegem bevindt zich tot op vandaag een school voor kleuter- en lager onderwijs. Maar tot voor enkele decennia bevond er zich ook een gerenommeerd meisjespensionaat. Dat telde leerlingen uit heel het land en ook uit Engeland. Maar ook de Mariadevotie, de bedevaart, de figuur van Benedictus en de diverse aspecten van het kloosterleven komen in het museum aan bod.

Een ‘schatkamer’ toont teven de vier belangrijkste kunstwerken en in de pandgang worden de 17de- en 18de-eeuwse schilderijen tentoongesteld. Verder komen de neogotische muurschilderingen van Louis Bert de l’Arbre ten volle tot hun recht.

Het museum HUGE werd inhoudelijk vorm gegeven door historicus en conservator Koenraad de Wolf.

Info

Huge – Romaanse kerk en de Paxzaal van de voormalige priorij Hunnegem, Gasthuisstraat 100. Openingsuren via www.MuseaHunnegem.be , reservatie groepen 0498/088161.

frederic