Geraardsbergen herdenkt einde WOII

_DSC2640.JPG

Op 8 mei wordt Bevrijdingsdag of Wapenstilstand, de dag waarop het einde van de Tweede Wereldoorlog werd gevierd in de meeste Europese landen herdacht .  “Victory in Europe Day” is de dag dat Duitsland officieel capituleerde.

Het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog kwam echter pas ruim drie maanden later , op 15 augustus 1945, toen uiteindelijk ook Japan als laatst overgebleven asmogendheid de strijd staakte, nadat de geallieerden hadden gedreigd met meer atoombommen na die op Hirosjima en Nagasaki. De formele capitulatie van Japan vond plaats op 2 september 1945.

Ook in Geraardsbergen was er de 8 mei viering waarop naast het stadsbestuur ook vaderlandslievende verenigingen aanwezig waren. Er was een bloemenhulde aan het oorlogsmonument op het Stationsplein gevolgd door een optocht naar de markt met fanfare en vaandels.

Tijdens haar speech benadrukte schepen van Cultuur Kristin Vangeyte dat we nooit de miljoenen slachtoffers mogen vergeten en dat de vrijheid waarvan we nu genieten zijn prijs gekost heeft.

pieter defs