Leerlingen KA Geraardsbergen wagen hun kans in BERT-wedstrijd en vinden oplossing voor vlotter treinverkeer

BERT-wedstrijd verkleind.jpg

De jonge laatstejaars van het GO! Atheneum Geraardsbergen ontwikkelden een innovatief systeem die meet en signaleert via geluid en licht wanneer een doorrijdende trein passeert op het perron. Anouck Vanden Herrewegen uit het zesde jaar ‘Elektromechanica’ verduidelijkt haar project: ‘Momenteel gaat er een geluidssignaal af in het station als er een trein door het station passeert maar je weet eigenlijk niet goed op welk perron je nu precies moet opletten. Door een duidelijk lichtsignaal, geluidssignaal en door signalisatie zal het door ons systeem duidelijk worden op welk perron je moet focussen. Via deze vernieuwende uitvinding proberen we de veiligheid, duidelijkheid en snelheid te optimaliseren bij de NMBS’.

Deze zesde editie van het BERT-project (BElgian Railways competition for Technicians) wordt georganiseerd door de NMBS, Infrabel en HR-rail en stelt technische laatstejaars voor de uitdaging om op een creatieve manier een oplossing te vinden voor een technisch probleem. Dit jaar schreven er zich zo’n 125 leerlingen van 23 scholen in en de winnaar wordt het team die het meeste bijdraagt tot een veilig spoornet en vlotter treinverkeer.

Begeleidend leerkracht dhr. Wauters en de vakgroep zijn heel fier op het hardwerkende team: ‘De maquette toont heel goed dat de LED-strip oplicht waar de trein precies passeert. Op dat moment hoor je ook de audioboodschap dat er een doorrijdende trein voorbijkomt. Op 16 mei vindt de finale plaats in ‘Train World’ in Schaarbeek waar de finalisten hun project ook in het Frans moeten voorstellen.

Het KA Geraardsbergen wenst Anouck Vanden Herrewegen (6EM) en Nathan Vervueren (6II)heel veel succes met dit mooie vernieuwende project en bedankt hen voor de fantastische inzet voor deze buitenschoolse activiteit.

pieter defs