Leerlingen Atheneum Geraardsbergen brouwen en bottelen eigen tripel bier

890dwkijk2w23Leerlingen Atheneum Geraardsbergen brouwen en bottelen eigen tripel bier.JPG

De leerlingen van het Se-N-Se jaar ‘Productie- en procestechnologie’ hebben onder leiding van dhr. Govaert een eigen tripel bier gecreëerd met de naam ‘KaPPT’. KaPPT is natuurlijk een samentrekking van de afkortingen van de schoolnaam en de studierichting (KA en PPT) en het volledige brouwproces was dan ook in handen van de jonge studenten. De leerlingen brachten twee brouwerijen (Roman en Duvel) een bezoek en kregen een opleiding die het volledige proces vertelde van het transport van graan tot het bottelen in flesjes.

Na het theoretische gedeelte gingen de leerlingen zelf aan de slag en waren ze verantwoordelijk voor het malen, opkoken, laten gisten en lageren van alle ingrediënten. Ook het berekenen van de intensiteit, het alcoholpercentage en de zuurtegraad was een interessant deel van dit schoolproject. Dhr. Govaert hield streng toezicht op de hygiëne die gedurende het volledige proces centraal stond.

Haitam Guedira (7PPT) vond het alvast een interessante opdracht: ‘Het waren leuke uitstappen naar de verschillende brouwerijen en het is zeer interessant om te zien welk lang en moeilijk proces er achter het maken van zo’n eindproduct eigenlijk zit. Uiteindelijk moesten we alles doen! Naast het brouwen moesten we ook zelf het etiket ontwerpen, de naam bedenken,…’.

Dhr. Govaert hoopt binnenkort de eerste flesjes te kunnen openen: ‘Op de opendeurdag van onze school konden de bezoekers reeds proeven van onze eerste exemplaren. De biertjes zijn natuurlijk al drinkbaar maar eigenlijk moeten ze nog drie maanden in de fles rijpen want dan wordt het bier veel lekkerder. Momenteel brouwen we naast de tripel ook nog een ‘witteke’ dat direct drinkbaar moet zijn. Onze KaPPT is een vrij zwaar bier van 8,5% terwijl ons witbier met 5,5% minder straf zal worden. Ik bewonder de inzet van de leerlingen uit deze mooie richting en ben heel fier op dit schitterende en smaakvolle eindresultaat.’

frederic