Edunext bezoekt Agora onder belangstelling van nationale pers

32747846_628561474143320_110629024581025792_n

In februari van dit jaar nam het GO! Atheneum Geraardsbergen deel aan het Edunext Leerfestival waar het zijn Agora-project ging voorstellen. De presentatie door de leerkrachten en leerlingen van onze school kon op veel bijval rekenen. Het initiatief waarbij leerlingen zelf hun leerproces in de hand nemen, was duidelijk een schot in de roos en het GO! Atheneum kon zich meer dan ooit als onderwijsvernieuwer profileren.

Na het leerfestival kwamen heel wat aanvragen van over heel Vlaanderen binnen om de school een bezoek te kunnen brengen en om live kennis te maken met de werking van Agora. Jongeren werken in een modern lokaal gedurende de week een aantal opdrachten af en worden hiervoor bijgestaan door een team van 7 leerkrachten die de rol van coach op zich nemen. Een volledig andere manier van werken dan het traditionele onderwijs, maar wel een noodzakelijke stap om jongeren weer het gevoel te geven dat ze zelf hun eigen talenten kunnen ontwikkelen en hiervoor hun eigen tempo bepalen. Verantwoordelijkheid en planning zijn enorm belangrijk en net deze vaardigheden lijken ook de valkuilen te zijn bij een overstap naar het vervolgonderwijs of zelfs bij de overstap naar de arbeidsmarkt. Het GO! Atheneum speelt op deze noden perfect in.

Ook Edunext, een organisatie van onderwijsprofessionals en tevens initiatiefnemer van het leerfestival, is zich bewust van de noodzakelijke omschakeling die zich in het Vlaamse onderwijslandschap moet voordoen en kreeg naar aanleiding van het leerfestival heel wat vragen omtrent het Agora-systeem. Aangezien de organisatie scholen ondersteunt bij een transformatie van het onderwijslandschap, organiseren zij ook momenten waarbij schoolteams inspiratie kunnen opdoen en kunnen proeven van good practices. Ze richtten daarom een bezoek aan het Atheneum van Geraardsbergen in en werden hiervoor vergezeld door een 30-tal directeurs en leerkrachten van Vlaamse secundaire scholen. De belangstelling was enorm, er werd zelfs al een wachtlijst aangelegd voor een volgend bezoek, en dat ving ook de nationale pers op. VRT NWS kwam met een team langs en maakte een sterke reportage op basis van getuigenissen van zowel leerlingen als leerkrachten van onze school. De volledige reportage van VRT NWS kan bekeken worden via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/05/18/edunext-helpt-scholen-klas-van-de-toekomst-uit-te-bouwen/

Volgend schooljaar breidt het GO! Atheneum Geraardsbergen haar innovatief Agora-onderwijs uit naar de tweede graad. Daarnaast wordt er samen met de Middenschool ingezet op flexibele leertrajecten voor hoogbegaafde leerlingen met de Deltaklas.

pieter defs