Opendeur in de fietskerk van Onkerzele – Wanneer kerk en fiets mekaar ontmoeten

fietskerk2.JPG

In het kerkenplan van de stad Geraardsbergen is bepaald dat de kerk van Onkerzele een nevenbestemming krijgt als fietskerk. De kerk blijft beschikbaar voor liturgische diensten, maar krijgt er bovenop heel wat fietsbeleving bij.

Opendeurweekend

Op zaterdag 2 juni en zondag 3 juni organiseert de kerkraad van Onkerzele een opendeurweekend in hun toekomstige fietskerk.

Tijdens dit opendeurweekend komt de bezoeker te weten hoe de fietskerk er in de toekomst zal uitzien. Er wordt een antwoord gegeven op vragen als: Wat is een fietskerk? Wat is de link tussen koers en religie? Hoe wordt de koersbeleving rond en in de kerk vorm gegeven?

Toekomst van de fietskerk

Projectleider Johan Quintelier licht toe: “We hebben een gerenommeerde tentoonstelling uit het Museum van de wielersport, genaamd “Koers en Religie”, op de kop kunnen tikken. Deze tentoonstelling geeft duidelijk de link weer tussen kerk en koers. Er zijn enkele unieke exemplaren uit de wielergeschiedenis te bewonderen. En er is een voorstelling over de toekomst van de fietskerk.”

Op zondag heeft er om 13u45 een fietswijding plaats. En om 14u vertrekt een fietstocht aan de kerk. “Het wordt een recreatieve fietstocht, geschikt voor gezinnen”, zegt Jonny Lampens. “Het parcours is 20 km langs onze Geraardsbergse wegen en loopt voornamelijk langs vlakke wegen. Vooraf inschrijven is niet nodig.”

Panelgesprek

Het hoogtepunt van het weekend heeft plaats op zondag 3 juni om 16u. “Dan houden we een panelgesprek met vier gewezen renners”, vertelt voorzitter Daniel De Ron. “We zijn fier dat niemand minder dan Lucien Van Impe, Johan Museeuw, Rudy Pevenage en Ferdi Van Den Haute naar onze fietskerk komen. Het belooft een geanimeerd gesprek te worden, onder leiding van moderator Emmanuel Lion. Deze toppers zullen, als afsluiter van onze tweedaagse, hun kijk op de wielersport geven en hun bijzondere band met Geraardsbergen verduidelijken.”

Wereld Fietsdag

Dat ook de dorpsraad haar medewerking heeft toegezegd, toont aan dat de fietskerk echt leeft. Dit opendeurweekend belooft de start te zijn van een mooi toekomstproject voor de kerk van Onkerzele.
Dat de Verenigde Naties recent 3 juni officieel heeft uitgeroepen tot Wereld Fietsdag kan geen toeval zijn!

Programma:

Zaterdag 2 juni:
14u tot 15u: Fietsexpo met info over de toekomst van de fietskerk
15u: Eucharistieviering
16u tot 19u: fietsexpo met info over de toekomst van de fietskerk

Zondag 3 juni:
10u tot 19u: Fietsexpo met info over de toekomst van de fietskerk
13u45: Fietswijding door pastoor Frans Hitchinson
14u: Recreatieve gezinsfietstocht (20 km langs vlakke wegen)
Vertrek en aankomst aan de kerk – autoparking aan recreatiedomein “De Gavers”
16u: “Wanneer kerk en fiets mekaar ontmoeten”
door Johan Quintelier (coördinator project Fietskerk)

16u15: Panelgesprek met Lucien Van Impe, Johan Museeuw, Rudy Pevenage & Ferdi Van Den Haute. Moderator Emmanuel Lion (Secretaris sportraad)
17u: Receptie, aangeboden door de kerkraad St. Martinus Onkerzele

header3