Geslaagde Kapitteldag Manneken – Pis in teken van 950 jaar stadskeure en reuzen

Zondag vond de 26ste Kapitteldag van de Broederschap van het Geraardsbergse Manneken-Pis plaats. Het gebeuren startte in de raadzaal van het Stadhuis met een kapittelzitting, waarbij enkele prominenten waaronder VRT-reporter Tim Pauwels, Geraardsbergenaar Guy Dobbelaere, internationaal UCI-commissaris en leden van bevriende broederschappen als ambassadeur van het Manneken-Pis toetraden.

Tevens werd Dean De Smet, ontwerper van het tijdschrift De Belleman en tevens bestuurslid van de als grootmeester in het Kapittel van de Broederschap van het Geraardsbergse Manneken-Pis opgenomen.

Naar aanleiding van het feestjaar rond 950 jaar Stadskeure, werd er dit jaar echter een ganse dag gevierd, waardoor naast de kapittelzitting door het stadsbestuur een beeldje ter ere van Boudewijn VI , de graaf die de stad eerste vrijheden schonk, geschonken werd.  Tevens stelde zanger / schrijver Herwig De Weerdt  zijn nieuw plakkaatlied  voor.

De broederschap schreef in kader van hun kapitteldag een wedstrijd voor scholen ‘Versier je Manneken-Pis’ uit. Deze beeldjes werden voorgesteld waarna er een tweede onthulling van een Manneken-Pis plunje ‘De Naturist’ volgde. Dit beeldje werd geschonken worden door de ‘Federatie van het Belgisch Naturisme’ naar aanleiding van  hun open terreinen dag.

Het bestuur van ‘Reuzen in Vlaanderen’ zorgde er op haar beurt voor dat Geraardsbergen als Reusvriendelijke Stad herkend werd en in samenwerking met de Reuzengilde van Geraardsbergen werd de nieuwe reus Babaken – Pis voorgesteld .  De dag werd afgesloten de Gouden Manneken-Pis worp gevolgd door de bekendmaking van de winnende klas die deelnam aan de wedstrijd ‘Versier je Manneken-Pis’. Het beeldje van Basisschool Het Zarlarhartje haalde de meeste stemmen. De winnende klas kreeg  een combiticket voor ‘De Gavers’en de  winnende stemmer ontving een klein Manneken Pis beeldje.

header3