Start afscheidstournee Seaking op Ursel Avia.

Vliegclub Ursel mag dit jaar 40 kaarsjes uitblazen en dat zal gevierd worden met een bijzondere editie van het tweede grootste luchtvaart evenement van Vlaanderen. Bijzondere aandacht zal uitgaan naar de Seaking van het 40ste Smaldeel uit Koksijde. Dit vliegend icoon is de ster van deze editie alhoewel zeker niet het enige hoogtepunt.

“We proberen telkens onze opzet van familie evenement te behouden en het ganse gezin dicht bij de magie van het vliegen te brengen. Een bezoeker moet luchtvaart kunnen ademen en beleven, dan pas is onze doel bereikt”, zo verteld ons coördinator Kurt Plyson. Naast de Seaking zullen er zo’n 70 vliegtuigen neerstrijken op de Urselse tarmac. “Het is telkens een uitdaging om een zo divers mogelijke lijst deelnemers te strikken, rekening houdende dat we elk jaar ook vernieuwend willen zijn.  De organisatie van een dergelijk evenement vergt enorm veel voorbereiding, we starten telkens de week na de vorige editie” aldus Plyson.

Het publiek kan genieten van vliegtuigen in de statische tentoonstelling en van demonstraties in de lucht. Maar verder is er ook een expositie rond het hoofdthema van Ursel Avia 2018, met name “Aviation in Movies”. Diverse film- en documentairemakers lieten de voorbije jaren het vliegtuig zelf schitteren naast de acteurs die als piloten de rol van hun leven konden spelen. Eind jaren 80 werd iedereen omvergeblazen door de wervelende dogfights in het door Tony Scott geregisseerde Top Gun. Het ontstaan van supersonisch vliegen en de beginjaren van de ruimtevaart werden virtuoos in scène gezet door Philip Kaufman in The Right Stuff. Beklijvende oorlogsfilms tonen prominent de rol van luchtvaart op beslissende momenten. “The Battle of Britain, The Red Baron, Apocalyps Now, enz… behoren tot ons collectief geheugen. Ook dichter bij huis werd met “Windkracht 10” een serie en film gemaakt rond de levensreddende en intussen legendarische Seaking SAR-helikopter van de luchtmachtbasis Koksijde, de ster dus van Ursel Avia 2018! Recent werden documentaires over de F-16 van de Belgian Air Force en de MUG-heli enorm door de kijker gesmaakt. In Loods 1, maar ook buiten in de statische show, willen we de bezoeker via een unieke expo AVIAction de sfeer van “aviation in movies” laten proeven.”

Qua deelnemerslijst is er een internationale militaire invulling. “De Britse luchtmacht (RAF) zal present zijn alsook de Franse en Nederlande luchtmacht naast een opvallende participatie van onze eigen luchtmacht. De Belgische Luchtcomponent zoals dit nu noemt treedt aan met een grote Airbus A321 die binnenin te bezoeken is, verder zal er een grote drone te zien zijn en kan je zelfs plaats nemen in een echte F-16. Om onze voetballers in Rusland te steunen komt het Red Devils demonstratieteam twee dagen het beste van zichzelf geven in een sierlijke voorstelling alsook het demo team A-109. Maar veel aandacht dus voor de Seaking, de reddende engel van het 40ste Smaldeel gaat haar laatste jaar in functie in. Begin 2019 wordt de fakkel definitief doorgegeven aan de opvolger NH-90 Caiman. De luchtmacht wil dit afscheid niet onopgemerkt voorbij laten gaan en laat de Seaking en haar bemanning een eervolle afscheidstournee vliegen met de naam “Farewell Tour”. En die tournée start dus op Ursel Avia.” Alsus voorzitter en Ursel Avia director Jo Van de Woestijne.

Een bijzondere deelnemer is Christian Moullec. “Er zijn zo van die momenten in het leven waarbij je mond wijd open valt… Tijdens Ursel Avia gaan we hopelijk één van die momenten meemaken. Een mens leerde vliegen door vogels te observeren, door hun techniek en aerodynamica over te nemen. Het pure gevoel van het vliegen zullen we misschien nooit bereiken zoals vogels ze beleven maar we kunnen wel vleugel in vleugel leven, althans, dit is wat Christian Moullec ons zal tonen en doen beleven. Christian, Fransman, metereoloog, gepassioneerd door natuurbehoud en vogelbescherming tracht sinds 1995 wilde vogels te trainen om veilige routes te volgen tijdens hun trek naar het zuiden en de terugreis in de lente. Hij leert vogels samen met hem vliegen, hij in zijn ULM, zijn gevleugelde machtige vrienden puur natuur.” Mens en dier samen in de lucht, een uniek schouwspel op de tonen van klassieke muziek. Een mens zou voor minder wegdromen in de magie van het vliegen. “We kijken allen uit naar dit buitengewoon moment en verwelkomen Christian Moullec op ons vliegveld in harmonie met het Landschapspark Drongengoed. Christian zal zowel op zaterdag als op zondag een voorstelling geven.”

De lijst “Aviation in Movies” deelnemers wordt nog aangevuld met WO II iconen Spitfire en Mustang, Vietnam veteranen Skyraider en de wereldberoemde Huey helicopter. We vergeten zeker ook niet het homebased formatie team The Victors. Tal van andere vliegtuigen, helicopters, randanimatie en bijzondere sfeer zal terug duizenden bezoekers een schitterende luchtvaartdag bezorgen.

De deuren gaan op 30 juni en 1 juli telkens open van 10 uur tot 18u. Een ticket kost aan de kassa 10 euro, kinderen tot 12jaar gratis. Meevliegen kan ook! Meer info kan je vinden op de Facebook pagina van Ursel Avia en op de website http://www.urselavia.be .