Kunstproject Muren gaat van start

890dwfront Kunstproject MUREN van start in Geraardsbergen.JPG

Tijdens het jubileumjaar rond het 950 jarig bestaan van de stadskeure organiseert het stadsbestuur elke maand een bijzonder evenement. Er wordt niet enkel teruggeblikt op het verleden maar  de stad kiest ook voor een hedendaags kunstproject: MUREN.

Curator Godart Bakkers vroeg 9 binnen- en buitenlandse kunstenaars en dichters  om een werk te maken naar aanleiding van 950 jaar. Jan van Imschoot, Femmy Otten, David Bade, Voebe de Gruyter, Tatjana Gerhard, Jasper Rigole, Clara Spilliaert, Jooris en Paul Demets en maakten werk  dat geplaatst werd in het stadscentrum.  Hierdoor kreeg oa een blinde muur door een artistieke tekst een nieuw leven ,  staat er een sculptuur  met  een ziekenhuisbed aan de academie, zijn er 2 gedichten over de Processie van Plaisance en Tonnenkensbrand  en prijkt Cyriel Delannoit op een binnenmuur van een plaatselijke herberg.

“In mijn opdracht heb ik diversiteit centraal gezet”, vertelt curator Bakkers. “Op diverse locaties in de stad ging een uitgelezen gezelschap kunstenaars die met verschillende mediums aan de slag. Het resultaat is een hoogstaande kunstroute met vooraanstaande makers, toegankelijk voor een breed publiek. Geen elitair artistiek parcours dus dat enkel door kenners wordt gesmaakt. “

Dichter Paul De Mets werd door curator Godart Bakkers werd  gevraagd om voor het kunstproject Muren twee gedichten te schrijven.

“Als plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen, met veel interesse voor erfgoed, traditie, geschiedenis en het volkse gebruiken, was ik erg blij met deze vraag.” zegt Paul “Daarom heb ik met veel plezier twee gedichten geschreven: Plaisance, dat in het station van Geraardsbergen hangt, dat niet alleen naar de Processie van Plaisance verwijst, maar ook naar de dagelijkse processie van treinreizigers. En Tonnekensbrand, een hommage aan jullie jaarlijkse ritueel dat Unesco Werelderfgoed geworden is en aan de luciferindustrie. Tegelijk is het een gedicht over de verbondenheid van mensen.”

Wie tijdens het artistieke parcours MUREN zijn dorst wil laven en tevens  interesse voor kunst kan dit perfect combineren in bar The Preacher op de Markt. Daar prijken nu wandschilderingen van bokser Cyriel Delannoit, gemaakt door Jan van Imschoot.

De kunstwerken kan je ten alle tijde bekijken want ze blijven zeven jaar, tot 2025,  op hun locatie staan of hangen. Meer info: www.visitgeraardsbergen.be