Politie Geraardsbergen/Lierde klaar voor de toekomst met nieuwe ‘mobile office’ combi’s!

nieuwe combi's.JPG

Geraardsbergen – Een politiecombi is meer dan ooit een mobiel kantoor geworden. Het afnemen van verhoren, intikken van pv’s of opzoekingen doen op het terrein zijn grote troeven voor een efficiënt korps. De politiezone Geraardsbergen/Lierde is zich hiervan bewust en is sedert eind 2016 mee op de digitale kar gesprongen met o.a. de aankoop van een multifunctionele bureelwagen.

Het begrip ‘mobiel politiekantoor’ deed zijn intrede midden 2012 bij de Antwerpse politie. Ondertussen volgden al enkele lokale politiezones dit voorbeeld, waaronder ook politie Geraardsbergen/Lierde. “Stilstaan is achteruitgaan, ons ‘mobile office’ project kadert niet alleen in de zoektocht naar een zo efficiënt mogelijke werkwijze maar ook in de doelstelling om meer en beter blauw op straat te krijgen” zegt korpschef Jurgen De Landsheer.

 De politiecombi’s’, type Volkswagen Transporter Combi diesel, maken deel uit van een federale overheidsopdracht en zullen voor 4 jaar in ‘leasing’ worden gebruikt binnen de zone. In samenwerking met de firma’s e-BO Enterprises uit Ieper en Autographe uit Waver, werden de combi’s voorzien van alle technische snufjes om te voldoen aan het ‘mobile office’ gegeven. Nummerplaten natrekken, de ANG-databank raadplegen, elektronische identiteitskaarten inlezen, camera’s raadplegen én zelfs het digitaal ondertekenen van verklaringen… het is allemaal mogelijk op het terrein dankzij het e-Blue platform. Dit alles verloopt over een beveiligde verbinding zodat het risico op lekken onbestaande is.

Bij de plechtige voorstelling van deze 3 nieuwe paradepaardjes waren ook burgemeesters De Padt en Soetens aanwezig. Een ‘mobile office’ in elke politiecombi heeft volgens burgemeester Soetens verschillende voordelen. “Doordat de inspecteurs op het terrein tal van gegevens kunnen controleren en pv’s kunnen opstellen, komt er tijd vrij voor andere zaken. Dit zorgt voor een hogere beschikbaarheid én betere aanspreekbaarheid, wat het veiligheidsgevoel alleen maar zal verhogen”.

De combi’s zullen gemiddeld zo’n 35.000 km per jaar afleggen. Naast de aanwezige software werd ook veel aandacht besteed aan uitrusting en ingebouwd materiaal. “Deze investering is weldoordacht. Naast de tijdwinst die ze oplevert voor de organisatie, winnen de politieagenten aan zichtbaarheid op het terrein. Een win-winsituatie dus!” besluit burgemeester De Padt.

frederic