De Wambashoeve opende zijn deuren voor het grote publiek tijdens de Dag van de Landbouw.

IMG-20180916-WA0000

De Wambashoeve, het melkveebedrijf van boer Pascal Devos en echtgenote Inge De Saeger is gelegen in de Brusselsestraat, in de vallei tussen de Muur en de Bosberg. Ooit was het een van de parels aan de kroon van de Geraardsbergse Sint-Adriaansabdij en is nu een modern landbouwbedrijf, met vakantiewoning . Bij de registratie van onroerende goederen in 1641 was de hoeve verpacht aan de familie Wambeze, vandaar de naam Wambashoeve. In 1978 kwam het hof in het bezit van de huidige eigenaars.

Om het publiek meer vertrouwd te maken met de landbouwsector organiseerde de Boerenbond en Landelijke Gilden de Dag van de Landbouw. Op de Wambashoeve waren er  rondleidingen, werd getoond hoe een koei machinaal gemolken werd, en de bezoekers konden zien de matten voor de mattentaart gemaakt worden.

Tijdens de dag kwamen de bezoeker te weten dat het melkveebedrijf  wel volgens de meest moderne landbouwprincipes gerund wordt. Naast een  hogere productie wordt er ook gefocust op een gezondere koe. De akkerteelten zijn voornamelijk gericht op voederwinning voor het vee. Door de afgelegen ligging van het hof en uit respect voor de omgeving en de natuur wordt al het afvalwater ter plaatse gezuiverd in een rietveld.

logobanner mfm